12 Lessen uit het winnen en verliezen van 12 miljoen dollar in Crypto

Het delen van persoonlijke ervaringen, inzichten en hoop over cryptocurrency beleggingsstrategieën.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 12 miljoen dollar gewonnen door te investeren in cryptocurrencies. Ik heb geen enkele winst genomen tot ze op het hoogtepunt van de markt in december 2017 het honderdvoudige hadden bereikt. De timing was perfect, ik heb het gehaald. Ik nam echter slechts een klein percentage van die winst om vervolgens te herinvesteren in een blockchain startup.

Toen crashte de markt op mij. Ik heb mijn posities niet verkocht of ontraden. Ik nam deel aan pre-ICO’s en voegde meer risico’s – en verliezen – toe aan de tafel. Dit is wat ik geleerd heb van het op en neer rijden van de crypto markt:

 1. Holding is de gemakkelijke strategie, maar niet de meest winstgevende. Als alles wat je doet in de meest volatiele markt die waarschijnlijk ooit heeft bestaan is het spelen van „lange termijn optimistische struisvogel,“ zoals ik deed, je mist een kans. Lange termijn vertrouwen is een sterke start, maar het identificeren van de cycli en patronen om de verliezen in langdurige berenmarkten te minimaliseren is veel beter.
 2. In moeilijke tijden, grote munten of stabiele munten, in zachte tijden – kleine munten.
 3. Controleer de status van uw altcoins ten minste elke drie maanden, anders kunt u ze kwijtraken. Munten worden van de beurs gehaald, de beurzen sluiten, munten upgraden protocollen. Zorg ervoor dat het aantal verschillende altcoins dat je bezit beheersbaar is. Totdat de markt rijpt en de appels van de avocado’s nauwkeuriger kunnen worden onderscheiden, zullen de altcoins hun hoge prijscorrelatie voortzetten. Het kan zijn dat u niet alle appels die u wilt hebben, hoeft te bezitten.
 4. Hebben een geschreven exitplan. Tenminste een verwijzing om tegen uit te voeren. Je wilt je exitstrategie niet in het midden van een achtbaan uitzoeken. Ik had er drie jaar geleden geen, maar nu wel. Het omvat het diversifiëren naar andere industrieën.
 5. Het is onmogelijk om te verkopen op het hoogtepunt en te kopen op de bodem. Het is niet erg realistisch om te denken dat de markt na maanden van achteruitgang zal omslaan en pas op het moment van aankoop zal stijgen. Meerdere malen verloor ik 70% van een investering in de maanden na het kopen van een munt en het streven naar een volgende veertigvoudige opbrengst. Maar…
 6. Betaal aandacht voor de huidige fase van het project waarin je van plan bent te investeren. Er zijn netwerken, zoals Polymath, die op de lange termijn zeer succesvol en winstgevend kunnen zijn. Echter, om te lanceren, hebben ze geld ingezameld en gebruikt voor productontwikkeling, marktonderzoek, het overwinnen van kritische reguleringshindernissen, testen, enz. Dit alles duurt jaren. Gedurende deze tijd komt het aanbod van deze penningen op de markt door middel van uitkeringen aan investeerders/adviseurs terwijl er nog weinig vraag of gebruik is, zodat de aandacht naar andere projecten gaat en de prijzen drastisch dalen. We houden allemaal van de hype van deelname aan ICO’s, maar het is waarschijnlijk mogelijk om een paar jaar later tegen lagere prijzen en veel minder risico’s te kopen in platformen die een bewezen product hebben, een door de regelgeving goedgekeurd bedrijfsplan, en klaar zijn voor commercialisering.
 7. De crypto-markt is niet voor iedereen weggelegd. Mijn moeder vertelde me, „Als het zo makkelijk was om zoveel geld te verdienen, zou iedereen het doen.“ Voor mij is dat net zoiets als tegen Rafael Nadal zeggen, „Als het zo makkelijk was om zoveel geld te verdienen door een bal te slaan met een racket, zou iedereen het doen.“ Ja, in crypto kun je heel snel veel geld verdienen, maar je kunt ook heel snel veel geld verliezen. Om „concurrerend“ te zijn in de markt, heb je een helder hoofd, een sterke maag en gescreende informatie nodig. Wat geluk, goede timing en weten wat je doet is ook aan te bevelen. Het is niet zo makkelijk om te tennissen zoals Rafael Nadal.
 8. Denk uw hypotheek pas af als u er 100% zeker van bent dat u binnen afzienbare tijd geen geld hoeft te lenen als crypto – hoeveel dan ook – alles is wat u heeft. Als u eenmaal ontslag heeft genomen en geen vast salaris meer heeft, staat u er alleen voor en bent u te riskant om zaken te doen. Geen bedrijfs- Amerika warmte meer als het gaat om het krijgen van een goede ziektekostenverzekering of het herfinancieren van een huis.
 9. Doe niet zoals de meeste mensen en laat je niet leiden door angst. Wees je op zijn minst bewust van de stem van de verteller in je hoofd. Voor de meeste mensen is er nooit een goed moment om de markt te betreden. Als de markt daalt, is het voorbij, en als het opwarmt, is het te laat. Er is altijd een op angst gebaseerd excuus om niet iets leuks, riskant en avontuurlijks te proberen. Ik heb een neef die de markt onderzocht en onderzocht tot zijn ballen blauw werden. Het voelde alsof hij een Ph.D. deed. Hij heeft uiteindelijk niet geïnvesteerd. Het had niets met de markt te maken. Niet leuk.
 10. We hebben geen flauw idee wat „te hoog“ of „te laag“ is. Crypto is een nieuw soort dier, zo extreem dat er meestal een hogere high en een lagere low is. De volatiliteit in deze markt vereist een breder perspectief dan ons begrip van de traditionele markten. Drie jaar geleden vertelden mijn ouders me om hun Ether (ETH) te verkopen voor $45. Ze stonden erop en ik was het er schoorvoetend mee eens. Het was toch hun geld, dus ik moest wel. Maar toen de prijs van Ether een paar dagen later nog steeds pompte, dacht ik: „Ik kan niet geloven dat ik hier naar mijn ouders over luister, ze hebben geen idee waar Ethereum naartoe kan gaan,“ en kocht ze terug voor 60 dollar. Was $13 niet „te hoog“ voor Bitcoin Future (BTC) aan het eind van 2012? Natuurlijk wel! De meeste mensen verkopen omdat ze geen idee hebben hoe hoog een muntstuk kan vliegen of omdat „een vogel in de hand twee in de bush waard is“. Mijn probleem is het tegenovergestelde: De markt gaat naar beneden en ik denk: „Ik verkoop niet, het is te laag,“ en het gaat steeds lager, en lager. Ik zink met het schip helemaal naar de bodem omdat het voor mij altijd „te laag is om te verkopen.“ Dat is ook niet erg geavanceerd. Ik moet nog steeds een praktische manier vinden om verliezen te stoppen en het beter te doen.
 11. Hebben volwassen en geaarde vrienden in de industrie voor die momenten van mesvallende rode kaarten of jaarlange wandelingen door de berenwoestijn om het je te vertellen: „Het kan me niet schelen wat er gebeurt, ik heb dit al tientallen keren eerder gezien.“ Het voelt zo goed om dat te horen van iemand die hun shit kent.
 12. Maak een duidelijk onderscheid tussen je zuurheid op de markt en wat de markt in de toekomst kan doen. Alleen maar omdat je het goed hebt gedaan, betekent het niet dat het voor altijd gaat stijgen, en alleen maar omdat je bang bent dat je op de piek voor de uitbarsting binnenkwam, betekent het niet dat de markt nooit meer terugkomt. Sommige van mijn vrienden zullen geen dollar meer in de markt steken omdat ze verbrand zijn. Het feit dat je psychologisch gezien geen verlies meer kunt dragen, betekent niet dat de markt niet meer omhoog gaat. Maak een onderscheid tussen je persoonlijke omstandigheden en de wereld daarbuiten. Alleen omdat iemand je hart heeft gebroken, betekent het niet dat alle mannen of vrouwen zijn zoals je zelf zegt dat ze zijn. Begin te praten over wat je beslissingen echt betekenen, zodat je meer duidelijkheid hebt (d.w.z. „Ik zit vol angst en zal mezelf niet vergeven als ik meer geld verlies“), en stop met het projecteren van je angsten in de markt (d.w.z. „De markt zal nooit meer herstellen“). Deze twee dingen hebben niets met elkaar te maken. Stop met jezelf te beschermen en begin de dingen te roepen voor wat ze zijn, ongeacht of je investeert of niet.

Bonus les (en nee, het is niet „niet investeren wat je niet kunt veroorloven om te verliezen“):

Wees trots dat je je ingewanden hebt gevolgd en naar je hart hebt geluisterd, ongeacht de uitkomst. Natuurlijk is het teleurstellend om zoveel geld te verliezen, en de meeste mensen zouden waarschijnlijk beter hebben geweten dan dat. De turnaround vraag is: Hoeveel van hen zouden zichzelf in een positie hebben gebracht om dat bedrag in de eerste plaats te verliezen?

Voor mij is investeren – en leven – een afweging tussen het beperken van risico’s en het benutten van kansen. Welke van deze twee is voor u het spannendst als u investeert? Ik weet dat ik niet graag kansen mis, dus ik moet een enorme risicotolerantie hebben als ik ’s nachts wil slapen.

Sommige van de mensen die het meest van me houden (vooral mijn ouders) kunnen de „Ik heb je gezegd dat je had moeten verkopen“ niet laten vallen. Ik had moeten verkopen, maar niet met 40% of 300% winst, dat is wat ze zouden hebben gedaan. Daar ben ik niet voor in de wieg gelegd. Het feit dat ik meer had moeten verkopen met een 10.000% winst, kan ik wel beamen.

Sommige van mijn crypto-vrienden hebben ook spijt van het niet verkopen op de allerhoogste piek. Een van hen vertelde me: „Als we in plaats van te feesten die nacht in december 2017 allemaal hadden verkocht„. Dat is waar, maar hoeveel plezier heb ik die avond gehad met het behandelen van al mijn crypto-vrienden! Episch. Die maanden in het voorjaar en de winter van 2017, en dan januari 2018 met CoinMarketCap gewassen in dubbelcijferige groen over de hele linie… Hoezeer ik genoten heb van die rit naar de top, weet niemand. Ik kan niet wachten op meer, en ik ben helemaal opgeknapt. Ik ben klaar om weer naar de maan te gaan, en deze keer is er geen weg meer terug.